Temesvár: kulturális központot álmodtak a józsefvárosi víztoronyba

Április első hetében bemutatták a sajtónak a Temesváron található józsefvárosi víztorony felújítási és hasznosítási projektjét, amely a Norvég Alapoktól elnyert támogatásból valósul meg a jövő év végéig. A több mint 100 éve épült, kifogástalan állapotban levő víztorony felújítása és kulturális központtá alakítása 10,9 millió lejbe kerül, ebből 7,4 millió lej a Norvég Alapok biztosította vissza nem térítendő támogatás.



A víztorony belsejében létrehoznak egy rendhagyó tematikus kávézót (a kávézás történetét bemutató kiállítással), egy kiállítótermet 25 méter magasságban, egy előcsarnokot 28,5 méter magasságban, egy kulturális tevékenységekre alkalmas helyiséget 34,5 méteres magasságban és egy panorámakilátót 45,5 méteres magasságban. A meglévő csigalépcsőt felújítják, de egy liftet is beépítenek a víztorony belsejébe. A víztorony környékét kiépítik, a bejárást egy kis adminisztratív épületen keresztül biztosítják, ahol iroda és mosdók kapnak helyet.



Az egy időben 70 személy befogadására alkalmas víztoronyban különböző kulturális tevékenységek zajlanak majd (zene, színház, filmvetítések, konferenciák, kiállítások), illetve valamennyi korosztályt megszólító műhelyek működtetésére is lesz lehetőség.



A Józsefvárosi víztorony 1913–14 között épült a Bega-csatorna partján. Az impozáns víztoronynak ikertestvére is van, amely a Gyárvárosban áll. Az egyenként 52 m magas tornyokat a városi vízhálózat két szélső pontján emelték; funkciójuk a napi fogyasztási csúcs kiegyenlítése volt. A két műemlék víztorony kihasználatlanul áll több mint egy fél évszázada. (Forrás: Nyugati Jelen / Pataki Zoltán)

Megjegyzések