Bemászt(ak)unk a marcalvárosi víztorony belsejébe! - videó, fotók


Szerző: Szeghalmi Balázs

Felújítással ünnepli 40. születésnapját az ország egyik legnagyobb víztornya. A marcalvárosi víztorony (Győr) ablakaiban fészkelő, nemrég kelt vércséket is megmutatjuk Olvasóinknak.

Forrás: www.viztorony.hu

A hatalmas, összesen 6000 köbméter víz tárolására alkalmas marcalvárosi monstrum több mint két évtizeden át Magyarország legnagyobb víztornyának számított. Az alapokat szinte pontosan negyven éve tűzték ki 1976-ban.

A győri víztorony műszaki tervezése annyira jól sikerült, hogy nem csupán építészeti nívódíjat kapott, de több közel-keleti ország megvásárolta a tervet, majd a helyi építészeti szokások alapján meg is valósították. A torony alaplemezét 145 darab vasbetoncölöp támasztja alá.


Tavaly az alsó, idén a felső víztartályt újítják fel

"Bár a víztorony a mai napig jó állapotban van, rendszeresen korszerűsítjük és javítjuk a kisebb hibáit. Mindez megelőző jelleggel történik. Célunk, hogy ne kelljen egyszerre sokat költeni a víztoronyra. Tavaly nyáron a fellazult betonrészeket eltávolítottuk, a felületet gondosan kitöltöttük, megerősítettük. Ezután a hatalmas, 4000 köbméteres alsó tartály teljes belső felületét szemcseszórással megtisztítottuk, majd speciális többrétegű bevonat került rá. A szóban forgó munkához 600 tonna acélszemcsét és 1500 kg festéket használtunk fel.

Fotók, videó: Cseh Róbert

A munkálatok nyár közepén fejeződnek be

Idén nyáron a felső, kisebb víztartály felújítása van soron. A 2000 köbméteres tartály dupla falu. Így körülbelül 300 köbméter vizet el tudunk különíteni a magasan lévő lakásoknak. A felújítás technológiája hasonló, mint tavaly nyáron volt. A munkálatok várhatóan nyár közepén zárulnak" - mondta érdeklődésünkre Tóth László, a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatának vezetője. A marcalvárosi víztorony egyik oldalát jelenleg állványok borítják: itt a szakemberek a külső vakolatot teszik rendbe.