Miért kellett lebontani a Matrica víztornyát?

Az 1975 és 2018 között működött Matrica gyár 40 méter magas víztornyát csütörtök délután robbantással bontotta le egy Maros megyei szakcég. Az épület a ’70-es évek derekától volt a városkép része, a szocializmusban gyakran szerepelt a Székelyudvarhelyt ábrázoló képeken, mivel a város legnagyobb gyárához tartozott, és az egyik legmagasabb ipari építménynek számított.

Az Întreprindere de Matrițe și Piese din Fontă, vagyis a Matrica- és
Öntvényalkatrész-gyár parkolója a szocializmus éveiben | Fotó Balázs Ferenc 

A víztorony mintegy 200 köbméter víz tárolására volt alkalmas, ez az úgynevezett „kalapban” volt, innen szabadeséssel került az épület oldalfalaiban levő vezetékekbe. Maga a betonoszlop üres volt, vagyis víz nem, csak a vezetékrendszer volt benne. Falai vasbetonból készültek. Biztonsági víztárolóként használták, hogy mindig legyen víz az öntödékben, vagy bármilyen tűz esetén a kemencék oltására. Földszintjén tűzcsapok voltak – mondta el a gyár egykori munkatársa.

A lebontásra azért volt szükség, mert állagmegőrző munkálatokat kellett volna végezni, itt-ott hullottak már a betondarabok az épületről. A felújítás költséges lett volna, viszont a víztorony kapacitása már nem felelt volna meg a jelenlegi tűzvédelmi előírásoknak, a víz mennyisége kevés lett volna a teljes telephely ellátására – tudtuk meg. (Forrás: uh.ro / Pál Edit Éva)
                                         

Megjegyzések