Beindult a szombathelyi Víztorony felújítása

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Szombathely ikonikus épületét még 1926-ban húzták fel, és persze azóta kellett rá költeni, de a majd’ 100 éves Víztorony az 1978-as bezárása óta csak pusztult. Egészen mostanáig.

Még a 2018-as választások előtt kampányolt vele Hende Csaba magyar országgyűlési képviselő, amikor is kiderült, hogy a beígért 3 milliárdos beruházást lefújta az Orbán-kormány. Végül az EU adott pénzt a felújításra, bár jóval kevesebb állt így rendelkezésre. Egy évvel később történt valami, mert valóban átadták a munkaterületet a kivitelezőnek, emiatt a KRESZ park sem nyitott már ki 2019-ben. De felújításnak hónapokig nem volt nyoma. Kiderült: az akkori városvezetés nem távolíttatott el egy antennát, és ez okozott több hónapos bonyodalmat. Szeptemberben aztán ismét, immáron másodszor is át lett adva a munkaterület a kivitelezőnek.


A munkálatok megkezdése után a Víztorony szép lassan kifehéredett, és egy levélváltást követően éltünk a felújítást végző cég által nyújtott lehetőséggel, amely során saját szemünkkel bizonyosodhattunk meg arról, hogyan halad a renoválás.

A rekonstrukció nem csak a legalsó szintet érinti, hanem a teljes épület megújult. A felső kupolarész, a víztér, de a két, úgynevezett kilátószint is új ruhát kap. Az elektromos rendszer szintén újra lett gondolva, természetesen modern világítótesteket is felszerelnek.


A legalsó szinten egy kávézó lesz kialakítva, a működtetéshez szükséges üzemi terekkel együtt. Ehhez egyébként egy külső terasz is épül, valamint mozgáskorlátozottak is látogatni tudják egy elektromos emelőszerkezet segítségével. A bejárati ajtót fotocellásra cserélik.


A következő szint lesz az úgynevezett kiállítótér. Ezt üvegfalakkal veszik körbe, és a két részre osztott tér födémet is kap. A függönyfalak beépítése után ez is fűthető lesz, kellemes helyszínt adva kisebb eseményekhez.

Felfelé haladva következik a két kilátószint, itt jelenleg a felületképzési munkákat csinálják, és jól láthatóan a korlátok átépítése, cseréje is zajlik.

Külső részeken is elkezdtek dolgozni, szerencsére az időjárás eddig nem különösebben hátráltatta a munkát. A belső tereket most gázolajos berendezéssel fűtik a felújítás technológiája miatt.


A felső, talán leglátványosabb szint a víztér. Ez kívülről már megkapta a végleges színét, a festéket alpin technikával vitték fel, ugyanis az épület dőlésszöge miatt nagyon nehéz lett volna aláállványozni. Itt a nyílászárókat felújítják, és az üveg helyett polikarbonát lesz betéve – így talán a galambok sem jutnak be olyan könnyen, mint korábban.


A szint belső részét szintén tatarozzák, így bemutatható lesz a 8 méter mély víztér.


Egyébként a Víztorony mellett megújul a korábbi kölcsönző is. Bár maga az épület csak egy kisebb renováláson esik át, ami a vakolatjavításon és a festésen kívül a tető szigetelését jelenti, köré egy faszerkezetű, oszlopos, játékos felületet húznak fel. Ez a szerkezet kvázi eltünteti magát az épületet, és ezzel együtt egy fedett résszel is bővül a kültér.


Lesz még egy kisebb játszótér is, illetve a Víztoronyhoz kiépített tűzoltóút becsatlakozás épül. A korábban eltávolított mobiltelefon átjátszó antennákat ottjártunkkor éppen elkezdték visszaszerelni. (Forrás: www.ugytudjuk.hu / Nagy Donát)
               

Megjegyzések