Víztorony a belvárosban (Budapest)

Víztornyokkal gyakorta találkozik az ember. Mindenki látott már ilyeneket. A funkciójuk szerint a vízhálózat kiszolgálására épültek. Azt használják ki, hogy a víz nyomása minden megtett 10 centiméter után nő, így a gravitáció erejét is segítségül hívva, ha elég magasan van a tároló, akkor az már elegendő lehet, hogy kiszolgálja a hálózatot.


Vannak fémből készült víztornyok, melyek fejei általában gömb alakúak (hidroglóbusz)- ezeket főleg vidéken lehetnek látni.És vannak a betonból és téglából épültek is. Ezekkel már lehet nagyobb városokban is találkozni, sőt Budapest külsőbb kerületeiben is. Itt akkor megállhatunk egy pillanatra, hiszen van egy ilyen építmény arra, amerre naponta több millió ember elhalad, közel Belvároshoz.


Igen a Belvároshoz. Ez az az építmény, melyet lehet, hogy mindenki nap, mint nap lát, mégse vesz róla tudomást, hiszen lehet, hogy nem is tudja, hogy pontosan mi is az.A Blahán áll ez a torony, ma már jól körbeépítve. 1965-ig üzemelt így, azóta már más a funkciója, pontosabban egy tárgyalóterem van ott, páratlan kilátással. 5 emelet magas, melyet akár egy régi lifttel is meg lehet tenni.
(Forrás: www.lobu.hu)