Érdekes: víztorony öblítés Győrszabadhegyen

Forrás: www.pannon-viz.hu

Az egyik legizgalmasabb karbantartási helyszínre kalauzoltak el a magyarországi pannon-vizes szakembereket, a Szabadhegyi Víztorony felső medencéjébe (Győr). Akik jártak már víztorony látogatáson, azok bizonyára végigsétáltak a fedett kilátó szinten is. Pontosan ez alatt helyezkedik el a 400 köbméteres víztároló medence.


A víztoronyöblítés ideális téli feladat, hiszen a vasbeton medence falait kellően átmelegítette a benne lévő 6-8 Celsius fokos víz, így szinte fűtött helyen dolgozhatunk – tudtuk meg Orosz Balázstól, a Pannon-Víz Zrt. üzemelés vezetőjétől. Másik fontos tényező, hogy ezt a munkát mindenképpen csúcsidőszakon kívül kell ütemeznünk. Fogyasztókat ilyenkor könnyedén ellátja a kisebbik víztartály is. A munkálatok alatt a környék vízellátása természetesen folyamatos marad.

A mérnökök a víztároló medencék legtöbbjét úgy tervezték, hogy könnyen megoldható legyen a karbantartásuk. A Szabadhegyi víztorony felső tartálya is két részből áll. Harmincöt méteres magasságban két gyűrű alakú tartály veszi körbe a toronytörzset. A kisebbik belsőbe 100 köbméter víz fér, míg az ezt körülvevő nagyobbikba 300 köbméter. A kisebbik tartály mosásával a múlt héten végeztek a szakemberek, most a külsőben dolgoznak.

A takarítók egy speciális nagynyomású mosóberendezést hoztak el a Szőgyei Vízműből, huszonöt bar nyomású vízsugárral mosák le a medence falait - meséli a fiatal szakember. Ezután fertőtlenítés, majd újabb alapos öblítés következik. Ha a vízminta megfelelő lesz, a január utolsó hetében visszakapcsolják a vízforgalomba a medencét.






A győri szakemberek következő helyszíne az Erzsébet ligeti víztorony tartálya lesz, majd ezután a tízezer köbméteres medence következik, így a tavaszi időszakra be tudjuk fejezni az öblítéseket – nyilatkozta Orosz Balázstól.


Erzsébet ligeti víztorony

Megjegyzések