Egyre szépül a debreceni Víztorony

Forrás: hajdupress.hu

A város új turisztikai látványossága lehet a megújulófélben lévő Víztorony, a debreceni Nagyerdő emblematikus építménye. A rekonstrukcióra 487 millió forintot nyert az egyetem. A munka már javában zajlik, májusra kell elkészülnie a felújításnak.

Fotók: Miskolczi János
A százéves Nagyerdei Víztorony 1994 óta helyi védettséget élvező ipari örökségnek számít. Funkcióbővítő rekonstrukciója az Észak-Alföldi Operatív Program keretében megvalósulhat meg. A fejlesztéssel nőhet a városrészt felkereső vendégek száma, több korosztály számára lesz vonzó helyszín a Víztorony és környéke, valamint a bővülő szolgáltatásoknak köszönhetően csökken a szezonalitás. Már nemcsak a nyári időszakban, hanem tavasszal és ősszel is látogatható lesz a felújított létesítmény, amelyet az elő- és utószezonban várhatóan leginkább az Aquaticumba érkező diákcsoportok vesznek majd igénybe.




















Az épület felújítása mellett speciális attrakciókat és szolgáltatásokat alakítanak ki, valamint többféle programcsomagot kínálnak majd a turistáknak. A Pallagi úton található ingatlan 1969-ben került az egyetem kezelésébe, azóta is a Klinikai Központ biztonsági víztartalékaként üzemel. A tervek szerint a Borsos-féle lépcső a felújítás után is megmarad, ehhez illeszkedik majd a rekonstrukció és a funkcióbővítés. A fő látványosság a kilátó lesz, ahonnan a turisták megcsodálhatják a debreceni panorámát. Emellett vízbár és kronoszkópos időutazás várja a vendégeket. A 40 méter magas létesítmény környezetében szökőkutat, csobogókat és pihenőhelyeket, valamint szabadtéri fesztiválok megtartására alkalmas területet is kialakítanak, így a fejlesztés összhangban lesz a megújult Nagyerdei Stadion közeli, északi kapuhoz eső közösségi terével.


A Nagyerdei Víztornyot az egyetem kezelésében lévő más látnivalókkal is összekötik majd, így tematikus útvonalakat úgynevezett „egyetemi sétákat” alakítanak ki: a főépület, a Díszudvar, az Aula és a Botanikus Kert, benne az Agóra Tudományos Élménypark összekapcsolásával.








Megjegyzések