Megnyílt a Margitszigeti Víztorony

Június 1-től idén is látogathatóBudapest egyik emblematikus építménye, a 108 éves műemlékvíztorony a Margitszigeten.

A Margisztigeti Víztorony napjainkban (Fotók: pestbuda.hu)

A sziget középső részén, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad udvarán álló műemlék víztorony, Budapest egyik jól ismert építménye már 108 éve magasodik a hatalmas fák lombjai fölé. Érdemes felsétálni a 152 lépcsőn, ami a kilátóba vezet, hiszen fentről csodálatos látvány nyílik Magyarország fővárosra. A Margitszigeti Víztorony júniustól szeptember végéig várja a látogatókat, az emeleti szinteken két kiállítás is látható.

Panoráma a kilátóból, a Szabad Téri Színpad is látszik felülről

A nyolcerkélyes kilátó teremből 360 fokos körpanoráma tárul elénk

A sziget növekvő és zavartalan vízellátását a XX. század elején egy víztorony létesítésével kívánták megoldani. Az építészeti és mérnöki feladat megoldására Dr. Zielinski Szilárd műegyetemi tanár kapott megbízást. Zielinski elsőként alkalmazta Magyarországon az addig ismeretlen anyagot, a vasbetont. A modern magyar építészet történetében korszakalkotó jelentőségű az új technológia alkalmazása, amelyet az építész-tervezővel, Ray Rezső Vilmossal együttműködve valósítottak meg.

A Víztorony 1914-ben

1911-re készült el az épület, ami víztoronyként és kilátótoronyként is működött. A víztorony föld feletti magassága 57 méter, a toronyba a kilátó 4. szintjéig lehet felmenni, 33 méter magasságba.

Az 57 méter magas toronyba 152 lépcső vezet

Az építményt 1977-ben városképi jelentőségű műemlékké nyilvánították. Rekonstrukcióját két ütemben, 2013-ban és 2014-ben végezték. Már 2012-től a kilátón kívül a torony belsejében a Visual Art kiállítások és a Budapesti Nyári Fesztivál programjai kaptak helyet, a Szabad Tér Színház üzemelteti. A Margitszigeti Víztorony a Fővárosi Vízművek jelképe is, hiszen a vállalat logójában található.

A szecessziós csigalépcső

Vetített fotók a falon két szinten

Ha felmegyünk a szecessziós csigalépcsőn, felérünk a nyolcerkélyes kilátó terembe. Innen nagyszerű kilátás nyílik az egész Budapestre, 360 fokos körpanorámában nézegethetjük a magyar főváros épületeit, a Dunát, a hidakat, a budai hegyeket, a szabadtéri színpadot, a sziget parkjait, a hajókat. (Forrás: pestbuda.hu / Dabasi H. Kinga)

A kilátó legfelső szintjén megpihenhetünk a padokon

Távolban a budai hegyek és a Duna

Megjegyzések