Hajdúszoboszló: felmenni a beton „csészealjba”?

Az elmúlt években Magyarország szerte egyre több víztornyot alakítanak át szórakoztató egységgé, látványossággá. Például a siófoki főtérentalálható földszintjén a turistáknak a helyi és környékbeliprogramokról, műemlékekről, borászatokról, várakról nyújtanakegyebek mellett információkat. A 45 méter magas építmény tetején egyebek mellett kilátó, kávézó és a közeljövő szórakoztató elektronikájába bepillantást engedő élményközpont működik.

© Fotó: Derencsényi István

A Nagyerdő és a panoráma

A 34 méter magas debreceni, Pallagi úti, Nagyerdei Víztorony a 2015-ben elkészült felújítás, átépítés, a nagyközönség előtti megnyitása után szintén hamar népszerű hely lett. Elsősorban nyáron sok turista is eltölt ott egy-két órát. Elidőznek a kilátó szinteken, gyönyörködnek a panorámában, a bárban isznak egy kávét, egy üdítőt, vesznek valamit az ajándékboltban, megnézik a földszinti kiállítást. A torony közepén kialakított mászófalat is sokan használják.

Különleges formájú alkotás

Hajdúszoboszlót a turisták zöme a fürdő, a gyógyvíz miatt keresi fel, de más látványosságból viszonylag kevés akad. Viszont itt is van – méghozzá a belváros közelében – egy különleges formájú, a repülő csészealjra emlékeztető felső résszel, „gallérral” felszerelt víztorony. A Csanády téren, a Kenézy utca és a Móricz Zsigmond utca sarkon található, ezer köbméter víz tárolására alkalmas építmény alsó részét garázsok veszik körbe, melyek tetején például nagy teraszt lehetne kialakítani.

A város fölé magasodó hatalmas betonépítmény | Fotó: Derencsényi István

Látogatásunkkor egy idősebb, ott garázzsal rendelkező férfi arról számolt be, hogy manapság évente csak egyszer, a víz világnapján (március 22-én) nyitják meg a víztornyot a nagyközönség előtt. Olyankor a hengerbelső közepén vaslépcsőn és létrákon lehet felkapaszkodni a város legmagasabb pontjára, ahonnan tiszta időben – a sok antenna közül – remek kilátás nyílik a környék településeire és a Hortobágy rónaságára.

A víztoronnyal kapcsolatban én is, kollégáim is eljutottunk odáig, hogy tenni kellene valamit a tetejére. Felvettük a tervek közzé a turisztikai célú hasznosítását, annál is inkább, mivel egyébként is felújításra szorul az építmény” – jelentette ki dr. Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere.

Elmondta: a beruházás megvalósítása minden bizonnyal hosszabb előkészítést vesz majd igénybe, mert egyrészt a víztornyot olyan cég működteti, amelynek 13 környékbeli önkormányzat a tulajdonosa. Másrészt az átépítés is minden bizonnyal költségesebb lesz, mint például a debreceni Nagyerdei Víztorony esetében, mert itt a tervezéskor nem számoltak ilyen hasznosítással – tette hozzá. (Forrás: Hajdú Online)

Megjegyzések