Budafoki víztorony: harmadik típusú találkozások

Forrás: www.vizmuvek.hu


A számok tükrében


A víztorony alapja 30 méter átmérőjű. A henger alakú alaptest 1000 köbméternyi vasbetont tartalmaz. Törzse patkó alakú, magassága 38 méter, hosszabbik átmérője közel 9, a rövidebb 7 méteres. Az aszimmetrikus formájú kehely 3000 köbméter víz tárolására alkalmas. A torony teljes magassága 42 méter. A víz 700 méteres vezetéken keresztül jut a toronyba és távozik onnan.


A Budafoki Víztorony


A Budafokon megépült 3000 köbméteres víztoronyra a térség vízellátásának javítása, a nyomásproblémák megoldása és a jövőbeni biztonságos ellátás érdekeben volt szükség. A Kamaraerdő melletti fennsíkon épült víztorony a magasan fekvő területek szamara biztosít állandó nyomást. 




A budapesti Fővárosi Vízművek 2001 végen tervpályázatot írt ki a Budafoki Víztorony megtervezésére. Az első helyezett a Narthex Építészeti Kft. alkotása lett. A 42 méter magas vasbeton építmény különlegessége, hogy nem követi a hagyományos szimmetrikus víztorony-sémát. A patkó alapú törzsben ülő háromezer köbméteres á négy különböző méretű konzol tartja. A gőmbhéj formájú tartály kissé eltolva ül a törzsön. Az építészetileg egyedülálló, statikai szempontból rendkívül bonyolult, aszimmetrikus kehellyel épülő torony megvalósítása komoly szakmai kihívás elé állította mind a kiviteli tervet készítő tervezőt, mind a kivitelezésre jogot szerzett építőipari céget. Az építkezés során lépésről lépésre haladva részleges kiviteli tervek készültek. 



Az építés


A kivitelezésre kiírt pályázatot a 31-es számú Általános Építő és Csúszózsalus Kft. nyerte. A munkálatok 2003 őszén kezdődtek. A Tétényi-fennsíkhoz tartozó terület helyi védettség alatt áll, ezert a budapesti Fővárosi Vízművek és az építést kivitelező társaság szigorú környezetvédelmi normák betartásával kezdte meg a földmunkát. A talajmechanikai vizsgalatokat követően elkészült a 30 méter átmérőjű, 1000 köbméter vasbetont tartalmazó, henger alakú alaptest. 2006 szeptemberére megépült a torony 38 méter magas törzse, a medenceteret a törzstől elválasztó gyűrű alakú fal és a kelyhet tartó emelőfödém. A törzs patkó alakzata sajátos méretezést tett szükségessé.



Világszenzációnak számít az úgynevezett kéregpaneles technológia. Különlegességet az adja, hogy a gömbhéj formát kiadó zsaluzat már előregyártott vasbeton elemekből készült. A kéregpanelek beemeléséhez és szereléséhez szükséges segédszerkezetek gyártása, a legyártott kihorgonyzó rudak próbaterhelése után elkezdődött a kelyhet alkotó panelek beemelése. A víztorony kétrekeszes tartályának szakaszos betonozása során a megfelelő vízzáras biztosítása érdekében egy különleges és speciális duzzasztó profilt alkalmaztak. 

A törzsön belüli építési munkákat, az aszimmetrikus formájú kehely belső betonozását és a betonszerkezet feszítését követően 2007. október 1-jető1 megkezdődött a torony próbaterhelése. A tetőfedéssel és az üzembe helyezéssel azonban a munkalatok meg nem értek véget. A védettség alatt álló területen a növények visszatelepítése, a terület rendezése és helyreállítása is megtörtént. 

Az építmény 38 méteres oszlopa mint tartó kéz nyújtja vízzel teli, aszimmetrikus kelyhet az ég fele. A budafoki víztorony mind formájában, mind technológiai kivitelezéseben egyedülálló. Hosszútávon biztosítja Budafok és a környező települések folyamatos és biztonságos vízellátását.




Megjegyzések