Budapest watertowers

Forrás:www.kallopeter.hu
Zene: Rafael Sotomayor – Supersonic Hang Solo

Víztornyok kvadkopterrel: fantasztikus felvétel több budapesti vasbeton szerkezekről.




A videóban látható víztornyok listája:

Budafoki víztorony – Ez a legfiatalabb az összes közül, mindössze néhány éve épült.

Eötvös úti (1913) – A mai napig használják. Ez biztosítja a víznyomást a budai hegyekben lakóknak. Zielenszky Szilárd tervezte.

Csepeli (1980) – Ez az egyik legmagasabb, 70 méteres. A lakótelep és a környező kertes házak víznyomását látja el.

Újpesti (1912) – Újpest egyik szimbólumának számít. 56 méter magas és 2003-ig biztosította a környékbeliek vízellátását.

Óbudai (1907) – Az egykori Goldberger textilgyár területén a gépház tetejére épült, hogy ellássa az üzemet vízzel. A gyárat 1949-ben államosították, 1989-ben tönkrement.

Golgota telep (1909) – Az 56 méteres torony a környező MÁVAG-telep lakásainak épült. A 60–70-es években képzőművészeti szakkörök működtek itt. Ma egy vallási közösségé.

Mátyásföld (1914) – A 27 méteres tornyot a villanegyed ellátására építették. Az 50-es éveik működött. 1996-ban pályázaton egy magánszemély szerezte meg és lakássá alakította. Most eladó.

Gázgyár – 1911-ben kezdték el építeni, 1913 októberében adták át. Ugyanazon évben több a gázgyárban leállították a termelést.

Közvágóhíd – Az egyik legrégebbi torony. 1897-ben kezdték el építeni a gyárral együtt. A gyár akkoriban Európa legkorszerűbb vágóhídjának számított.

Margitszigeti víztorony – 1911-ben építették úgyszintén Zielinszky Szilárd tervei alapján. A később a „vasbeton atyjának” nevezett építész ezt a tornyot is ebből az akkor még újdonságszámba menő anyagból építette. 1938-ban a szabadtéri színpadot a torony mellett építették fel, és ezután a színpad megvilágítását a fölé magasodó toronyról oldották meg. Ma kiállító térként működik.