Több mint száz éves a Margitszigeti Víztorony

Az előző bejegyzésben már szó esett a Margitszigeti Víztoronyról, most lássunk egy pár tényt. Az első és talán a legfontosabb az, hogy 1977-ben városképi, azaz budapesti jelentőségű műemlékké nyilvánították. A víztorony csupán ötven évig üzemelt.

 Története

A szecesszió virágkorában számos kiváló építészeti alkotás született, amelyek Ray Rezső Vilmos építész, tervező nevéhez fűződnek, többek között a Margitszigeti Víztorony is. A magyar vasbeton építészet korszakalkotó építménye jellegzetes pontja a margitszigeti képnek. A sziget növekvő és zavartalan vízellátását egy víztorony létesítése oldotta meg. A jelentős építészeti és mérnöki feladat megoldására Dr. Zielinski Szilárd műegyetemi tanár kapott megbízást. Zielinski a vasbeton alkalmazásában európai szinten is az elsők között tartható számon, itthon pedig ő honosította meg az addig ismeretlen anyagot. Ray Rezső Vilmos és Zielinszki együttműködése komoly technológiai reformot jelentett és kimagasló jelentőséggel bír a modern magyar építészet történetében.
A víztorony 1911-re készült el. A tervező sikeresen megvalósította a kettős funkciót, így víztoronyként és kilátótoronyként is működhetett az építmény.

Építészeti adatok

Épült: 1911
A víztorony magassága 57 m
A vízmedence átmérője: 13 m
Űrtartalma: 600 köbméter
A kúptető átmérője: 13,2 m; magassága: 8,5 m
A főoszlopok szabad magassága: 13,2 méter
A vaslépcső magassága: 20 méter
A betonlépcső magassága: 24 méter
Toronycsúcsa: 66 m
Kilátó: 53 m
Kupolaterem (IV. emelte): 33 m
III. emeleti erkély: 19,50 m
Lépcsőfokok száma: betonlépcső – I. emeletig 27, II. emeletig 47, III. emeltig 67, Kupolateremig 152.
A képek 2012 októberében készültek.




 

Megjegyzések